SUPERPRZEPIS

Ciasteczka waniliowo kokosowe

  • 17
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Ciasteczka waniliowo kokosowe Więcej zdjęć (5)

Pyszne małe co nie co dla każdego łasucha. Doskonałe jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasteczka waniliowo kokosowe

 

  • 175 g mąki pszennej (u mnie typ 405)
  • 1 budyń waniliowy
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 120 g drobnego kokosu
  • 60 ml zimnej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka waniliowo kokosowe
Ciasto:



Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek budyniowy i pozostałe składniki. Całość przez chwilę ucieramy na najniższych obrotach, a po chwili przechodzimy na najwyższe obroty. Masę wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę zagniatamy gładkie ciasto.



Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rolujemy tworząc wałek i kroimy go na około 5 cm paseczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st przez 15-20 minut.



Czas pieczenia zależy od tego jak grube zrobimy wałki i ciasta.



Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka dekorujemy czekoladą.



Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki dajemy do osobnych miseczek i topimy w kąpieli wodnej. Wierzch każdego ciasteczka zanurzamy w białej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia. Mleczną czekoladę przekładamy do dekoratora i dekorujemy nią ciasteczka, na których biała czekolada dobrze zastygła. Tak zrobione ciasteczka wstawiamy do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przekładamy do jakiegoś pudełeczka i przechowujemy w lodówce lub w miejscu, w którym jest chłodno, ponieważ czekolada zacznie się topić.
Ciasteczka waniliowo kokosowe
Część składników potrzebna do zrobienia ciasteczek
Ciasteczka waniliowo kokosowe
Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy gładkie ciasto
Ciasteczka waniliowo kokosowe
Każdy wałek kroimy na około 5 cm paseczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
Ciasteczka waniliowo kokosowe
Ciasteczka po upieczeniu i dokładnym ostudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą