Sposób przygotowania:
Ciasteczka waniliowo kokosowe
Ciasto:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek budyniowy i pozostałe składniki. Całość przez chwilę ucieramy na najniższych obrotach, a po chwili przechodzimy na najwyższe obroty. Masę wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę zagniatamy gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rolujemy tworząc wałek i kroimy go na około 5 cm paseczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st przez 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grube zrobimy wałki i ciasta.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka dekorujemy czekoladą.
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki dajemy do osobnych miseczek i topimy w kąpieli wodnej. Wierzch każdego ciasteczka zanurzamy w białej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia. Mleczną czekoladę przekładamy do dekoratora i dekorujemy nią ciasteczka, na których biała czekolada dobrze zastygła. Tak zrobione ciasteczka wstawiamy do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przekładamy do jakiegoś pudełeczka i przechowujemy w lodówce lub w miejscu, w którym jest chłodno, ponieważ czekolada zacznie się topić.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek budyniowy i pozostałe składniki. Całość przez chwilę ucieramy na najniższych obrotach, a po chwili przechodzimy na najwyższe obroty. Masę wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę zagniatamy gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rolujemy tworząc wałek i kroimy go na około 5 cm paseczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st przez 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grube zrobimy wałki i ciasta.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka dekorujemy czekoladą.
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki dajemy do osobnych miseczek i topimy w kąpieli wodnej. Wierzch każdego ciasteczka zanurzamy w białej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia. Mleczną czekoladę przekładamy do dekoratora i dekorujemy nią ciasteczka, na których biała czekolada dobrze zastygła. Tak zrobione ciasteczka wstawiamy do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przekładamy do jakiegoś pudełeczka i przechowujemy w lodówce lub w miejscu, w którym jest chłodno, ponieważ czekolada zacznie się topić.
Netka
misia5
Dziękuję:) Na szczęście te sama zrobiłam z pociechą:)
monikaT83
misia5
Jasne:) Częstuj się:)
monikaT83
misia5
Zapraszam:) Może uda Ci się na poranną kawę wpaść:)
monikaT83
misia5
Korków na drogach być nie powinno, więc szybko pójdzie:)
monikaT83
misia5
Skąd ja to znam:) Ja w sobotę tapetowałam. I wiem jedno wolę przyklejać kasetony:) Czeka mnie też "małe" przemeblowanie, ale to już inna bajka:)
monikaT83
edytaha
Monisiu, to może z rozpędu wpadniesz i do mnie? Mam kilka pomieszczeń do remontu! Zapewnię materiały budowlane i wikt :D
misia5
Jak kasetony to lecę od razu. Jak tapeta to odpada:) Jakoś nie polubiłyśmy się z tapetą:)
edytaha
misia5
Proste, szybkie i pyszne. Zapraszam na popołudniową kawę z ciastkami:)
zbysiowa
misia5
A tam od razu kusi:) Uwielbiam piec, a że moja rodzinka jest wdzięcznym "wyjadaczem" to mam pole do popisu:)