dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Książka Kucharska: 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne, niedrogie oraz proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z cytryną oraz z truskawkami.

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z truskawkami

 

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 1/3 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • cytryna
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl oleju
  • truskawki
  • cukier brązowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-cytrynowe z truskawkami
Truskawki oczyszczamy i płuczemy. Osączamy na sicie. Jogurt mieszamy z jajkami, olejem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wsypujemy mąkę przesiane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Układny truskawki i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok 30 - 35 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Ciasto jogurtowo-cytrynowe z truskawkami
Oczyszczone truskawki dokładnie płuczemy.
Ciasto jogurtowo-cytrynowe z truskawkami
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy.
Ciasto jogurtowo-cytrynowe z truskawkami
Na cieście ukłądmay owoce i posypujemy brązowym cukrem.

Tagi:

jajko jajka