WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Cytrynowe ciasto z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cytrynowe ciasto z żółtej cukinii/kabaczka, na oleju. Jest bardzo wilgotne a zarazem puszyste. Polane lukrem pysznie smakuje.

Cytrynowe ciasto z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe ciasto z cukinii

 

  • 5 małych jajek
  • 1 i 1/4szkl. cukru kryształu
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1szkl. oleju
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka sody spożywczej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki z czubkiem startej cukinii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 olejek cytrynowy do ciasta
  • Lukier:
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasto z cukinii

ETAP 1:

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Wlać powoli olej i olejek cytrynowy i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

3/4 składników suchych przełożyć do utartych jajek i wymieszać. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami suchymi i dopiero wtedy przełożyć do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Polać lukrem.

Do soku cytrynowego dodawać powoli cukier puder i ucierać. Dodać tyle cukru aby powstał gęsty biały lukier.

Cytrynowe ciasto z cukinii
Wystudzone ciasto z cukinii polane lukrem
Cytrynowe ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Cytrynowe ciasto z cukinii
Przygotowane ciasto przełożone do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
Cytrynowe ciasto z cukinii
Cukinia starta i wymieszana z mąką przełożona do ciasta