Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami i budyniową piankąWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
Nadzienie:
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Pianka:
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.
Do pieczenia:
Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.
Pieczenie:
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
Krojenie:
Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
Podanie:
Ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
gosiapiotrek23
Babeczka35
Dziękuję :)