Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem. Kruche ciasto wzbogacone pianką z budyniem. Idealne na letni podwieczorek. Bardzo polecam takie ciasto. Pyszne i uda się każdemu.

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

Pianka:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Wykonanie ciasta:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.

Nadzienie:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Jabłka kroimy i układamy na cieście,posypujemy cynamonem.

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

Pianka:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Z podanych składników wykonujemy piankę z budyniem.

Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.

Do pieczenia:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Następnie pozostałe ciasto skubiemy na piankę budyniową.

Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.

Pieczenie:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Następnie ciasto pieczemy do zrumieninia w 180 stopniach.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.

Krojenie:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Następnie upieczone ciasto studzimy i kroimy.

Upieczone ciasto studzimy i kroimy.

Podanie:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Gotowe ciasto podajemy i smacznego życzę.

Ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.