Sposób przygotowania:
Tort biszkoptowy z truskawkami
Suche składniki przesiać i wymieszać. Następnie utrzeć masło z cukrem. Ucierając dodawać jajka i ekstrakt. Suche składniki dodawać na zmianę że śmietaną i mieszać szpatułką.
Przygotować 2 tortownicę 20 cm i wyłożyć je papierem do pieczenia. Rozdzielić do nich ciasto i piec w temp. 180°C przez 30 min.
Krem czekoladowy:
Utrzeć 150 g słodzonego serka mascarpone i 150 g nutelli. Dodać 40 g rozpuszczonej i przestudzonej czekolady. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce aby lekko zgęstniał.
Krem śmietankowy:
Ubić 250 ml schłodzonej śmietanki 36% z 50 g serka mascarpone i łyżką cukru pudru.
Wykonanie: na blat czekoladowy wyłożyć połowę kremu czekoladowego i połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone truskawki. Przykryć drugim blatem, włożyć krem czekoladowy a kremem śmietankowym posmarować boki i wierzch ciasta. Włożyć truskawki i schodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przygotować 2 tortownicę 20 cm i wyłożyć je papierem do pieczenia. Rozdzielić do nich ciasto i piec w temp. 180°C przez 30 min.
Krem czekoladowy:
Utrzeć 150 g słodzonego serka mascarpone i 150 g nutelli. Dodać 40 g rozpuszczonej i przestudzonej czekolady. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce aby lekko zgęstniał.
Krem śmietankowy:
Ubić 250 ml schłodzonej śmietanki 36% z 50 g serka mascarpone i łyżką cukru pudru.
Wykonanie: na blat czekoladowy wyłożyć połowę kremu czekoladowego i połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone truskawki. Przykryć drugim blatem, włożyć krem czekoladowy a kremem śmietankowym posmarować boki i wierzch ciasta. Włożyć truskawki i schodzić w lodówce przez kilka godzin.