GabiM

GabiM

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tort biszkoptowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort z dwóch blatów czekoladowego biszkoptu, ubitej śmietany, czekoladowego kremu oraz dużej ilości truskawek.

Tort biszkoptowy z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort biszkoptowy z truskawkami

 

  • Suche składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • Masa maślana:
  • 190 g cukru
  • 200 g masła
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka

 

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy z truskawkami
Suche składniki przesiać i wymieszać. Następnie utrzeć masło z cukrem. Ucierając dodawać jajka i ekstrakt. Suche składniki dodawać na zmianę że śmietaną i mieszać szpatułką. 

Przygotować 2 tortownicę 20 cm i wyłożyć je papierem do pieczenia. Rozdzielić do nich ciasto i piec w temp. 180°C przez 30 min.

Krem czekoladowy:

Utrzeć 150 g słodzonego serka mascarpone i 150 g nutelli. Dodać 40 g rozpuszczonej i przestudzonej czekolady. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce aby lekko zgęstniał.

Krem śmietankowy:

Ubić 250 ml schłodzonej śmietanki 36% z 50 g serka mascarpone i łyżką cukru pudru.

Wykonanie: na blat czekoladowy wyłożyć połowę kremu czekoladowego i połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone truskawki. Przykryć drugim blatem, włożyć krem czekoladowy a kremem śmietankowym posmarować boki i wierzch ciasta. Włożyć truskawki i schodzić w lodówce przez kilka godzin.
Tort biszkoptowy z truskawkami
Ubijanie śmietanki, serka i cukru pudru
Tort biszkoptowy z truskawkami
Ułożony blat, krem czekoladowy i śmietankowy oraz drugi blat
Tort biszkoptowy z truskawkami
Blat, krem czekoladowy i śmietankowy, drugi blat oraz krem czekoladowy i śmietankowy.