nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Cytrynowe mini muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Muffinki w wersji mini, przyjemne w smaku i wyglądzie drobne wypieki o orzeźwiającym posmaku. Muffinki są świetnym dodatkiem zarówno do mleka, jak i kawy, polubią je i dzieci i dorośli.

Cytrynowe mini muffinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowe mini muffinki

 

  • 110g margaryny
  • 2 jajka
  • 200ml kefiru
  • 300g mąki
  • 150g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Cytrynowe mini muffinki
Margarynę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia. W osobnej misce zmieszać suche składniki - mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a w osobnym pojemniku połączyć roztopioną i przestudzoną margarynę z jajkami, kefirem oraz z kandyzowaną skórką cytrynową i z cytrynowym aromatem. Mokre składniki przelać do suchych i wszystko razem wymieszać. Połączone składniki będące już surowym ciastem na babeczki nakładać do papierowych foremek, papilotek umieszczonych w blaszce na mini muffinki. Nakładać ciasto na muffinki na około 2/3 wysokości papierowej foremki, gdyż muffinki sporo urosną. Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Cytrynowe mini muffinki
W osobnym pojemniku połączone składniki mokre,a w oddzielnej misce wymieszane składniki suche.
Cytrynowe mini muffinki
Mokre składniki przelane do suchych produktów i wszystko razem wymieszane.
Cytrynowe mini muffinki
Surowe jeszcze ciasto na cytrynowe muffinki nałożone do papierowych foremek.