SUPERPRZEPIS

Cytrynowe muffinki z białą czekoladą

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Cytrynowe muffinki z białą czekoladą Więcej zdjęć (3)

Pyszne, puszyste i delikatne muffinki pachnące cytrynową skórką

Składniki:

Cytrynowe muffinki z białą czekoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffinki z białą czekoladą
Zaczynamy od roztopienia masła, gdyż powinno nieco ostygnąć. Następnie dokładnie myjemy cytryny, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Sok wlewamy na pojemnika z miarką i dopełniamy mlekiem do 200ml. Sok cytrynowy zetnie mleko, ale tak właśnie ma być :) W jednej misce mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajko, roztopione masło, mleko i sok z cytryny, a w drugiej suche- mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, skórkę cytrynową i czekoladą pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Do każdego wgłębienia w blaszce do pieczenia muffinek wkładamy papilotkę. Do papilotek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Upieczone, ostudzone mufinki dekorujemy cukrowymi pisakami. Przepis na 12 babeczek
Cytrynowe muffinki z białą czekoladą
Ciasto mieszamy niezbyt dokładnie- powinny pozostac grudki
Cytrynowe muffinki z białą czekoladą
Muffinki wstawiamy do nagrzanego wczesniej piekarnika