jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cytrynowe muffinki (12 sztuk)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To puszyste babeczki o cytrynowym smaku i kwaskowatym, chrupiącym wierzchu.

Cytrynowe muffinki (12 sztuk)

Składniki:

Cytrynowe muffinki (12 sztuk)

 

  • Składniki:
  • 200g masła,
  • 200g cukru,
  • 300 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mleka,
  • Skórka starta z 2 cytryn,
  • Kilka kropli aromatu cytrynowego
  • Syrop:
  • Sok z jednej cytryny,
  • 175 g cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffinki (12 sztuk)
CIASTO Masło przekładamy do miski i ucieramy z cukrem. Do jednolitej masy dokładamy stopniowo jajka. W dalszej kolejności dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko i skórkę. Gotowe ciasto wykładamy do formy na muf finy. Całość pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu ciepłe smarujemy cytrynowym syropem. SYROP: Sok z cytryny podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier. Dokładnie mieszamy, ale nie podgrzewamy razem . Sok ponczuje babeczki w trakcie smarowania, a cukier pozostaje na wierzchu. Dzięki temu tworzy się chrupka skorupka:)