VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Sernik kokosowy z żelką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest niebiańsko pyszny! Kolejny z moich ulubionych! Smak kokosa jest wszechobecny w masie serowej - cukier kokosowy, wiórki kokosowe, kokosowe cukierki! Przełamaniem smaku jest żelka pomarańczowa przygotowana ze świeżego soku z pomarańczy. Pie

Sernik kokosowy z żelką pomarańczową

Składniki:

Sernik kokosowy z żelką pomarańczową

 

  • Spód:
  • 285 g ciastek Oreo
  • 75 g masła

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g kokosowych cukierków (np. michałki)
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

 

  • Żelka pomarańczowa:
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy deserowych
  • 3 łyżki syropu trzcinowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 1 łyżce wody)

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy z żelką pomarańczową
Ciastka mielimy w malakserze na pył. Masło rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do ciastek. Całość dokładnie łączymy i wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej dokładnie smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Ugniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*C (bez termo obiegu).

Cukierki kokosowe (michałki) rozpuszczamy nad parą, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy masę serową.

Do miski wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser.

Do cukierków dodajemy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy rózgą aby masa się nie zważyła, zahartowaną przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz dosypujemy wiórki kokosowe.

Gotową masę przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę lub naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z gorącą wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut.

Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. 

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz syrop trzcinowy wlewamy do garnka. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu wrzenia. Wlewamy mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę. Ponownie mieszamy (do momentu rozpuszczenia żelatyny). Odstawiamy do wystygnięcia.

Delikatnie stężałaby sok przelewamy na wystudzony sernik.

Wstawiamy do lodówki.