BOSIAS

BOSIAS

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Cytrynowiec 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Efektowne super na przyjecia bom az takie nie slodkie.

Cytrynowiec 5

Składniki:

Cytrynowiec 5

 

  • jajek, 1 1/2 szkl cukru, 3 lyzeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl maki tortowej, 3/4 szkl
  • Masa cytrynowa: 2 szkl wody, 1/2 kostki masla, 1/2 szkl cukru,
  • 3 budynie smietankowe, sok z pol cytryny
  • Pianka cytrynowa: 3 smietany 18%, 2 sniezki, 2 galareti cytrynowe

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec 5
Zrobic biszkopt: bialka ubic na sztywna piane z cukrem, w osobnym naczyniu rozbic zoltka i wlac do ubitej nasztywno piany caly czas miksujac, nastepnie dodac make i kisle wymieszane zproszkiem do pieczenia, wymieszac na koncu dodac olej i wode i delikatnie wymieszac. Upiec na zloty kolor przez ok 40 min w temp 200st. Zrobic mase: zagotowac 1 szkl wody z maslem, , cukrem i sokiem zcytryny,. Budynie rozrobic z 1 szkl zimnej wody i wlac do wrzacej wody z maslem, mieszac i zagotowac. Upieczony biszkopt przekroic na dwa czesci na jedna wylozyc mase cyrynowa i przykryc drugim biszkoptem, odstawic do ostygniecia. Pianka cytrynowa: Galaretki rozpuscic w 2 szkl wrzacej wody, i odstawic do wystygniecia. Smietane ubic z sniezka nastepnie wymieszac z tezaca galaretka. wszystko razem ubic na puszysta mase i wylozyc na biszkopt. Schlodzic. Smacznego!!