karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Cytrynowiec wg karolcia_zip

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto - ja uwielbiam do herbaty.

Cytrynowiec wg karolcia_zip Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cytrynowiec wg karolcia_zip

 

  • 1 kostka Palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 cytryny (skórka + sok)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec wg karolcia_zip
Z jednej cytryny ścieramy skórkę do pojemniczka. Następnie z 1,5 cytryn wyciskamy sok i mieszamy ze skórką. Miękką margarynę miksujemy z cukrem. Do tego dorzucamy pojedynczo jajka. Miksujemy po dodaniu każdego jajka. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Wlewamy sok z cytryny ze skórką. Miksujemy. Na koniec dodajemy drugą szklankę mąki. Ponownie miksujemy. Jednolite ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 min. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Cytrynowiec wg karolcia_zip
Ciasto wyrobione na jednolitą masę i przełożone do keksówki.
Cytrynowiec wg karolcia_zip
Upieczony cytrynowiec. Wystarczy posypać cukrem pudrem i zjeść :)

Tagi:

jajko jajka