Sposób przygotowania:
Czekoladowy tort urodzinowy
Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywną masę dodając odrobinę soli.
Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Składanie tortu;
Blaty nasączyć sokiem z czarnej porzeczki albo wiśniowym.(jak kto lubi).
Następnie spodni blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć część kremu czekoladowego zrobionego według tego przepisu
https://gotujmy.pl/pyszny-krem-czekoladowy,przepisy-okazje-przepis,271000.html
Nałożyć drugi blat zrobić to samo i nałożyć ostatni trzeci blat.
Cały tort obłożyć kremem czekoladowym wymieszanym z gotowym kremem czekoladowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki tortu obłożyć posypką czekoladową a górę tortu udekorować według swojego uznania.
Ja udekorowałam bukiecikiem różyczek z masy cukrowej i listków (mojego wykonania),oraz rozetek z kremu czekoladowego i koralików cukrowych.
Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywną masę dodając odrobinę soli.
Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Składanie tortu;
Blaty nasączyć sokiem z czarnej porzeczki albo wiśniowym.(jak kto lubi).
Następnie spodni blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć część kremu czekoladowego zrobionego według tego przepisu
https://gotujmy.pl/pyszny-krem-czekoladowy,przepisy-okazje-przepis,271000.html
Nałożyć drugi blat zrobić to samo i nałożyć ostatni trzeci blat.
Cały tort obłożyć kremem czekoladowym wymieszanym z gotowym kremem czekoladowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki tortu obłożyć posypką czekoladową a górę tortu udekorować według swojego uznania.
Ja udekorowałam bukiecikiem różyczek z masy cukrowej i listków (mojego wykonania),oraz rozetek z kremu czekoladowego i koralików cukrowych.
Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
gusia1000