Sposób przygotowania:
Mini słonecznikiPrzygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy serek, cukier puder, żółtka, mleko, olej. Wszystkie składniki wymieszać łyżką i zagnieść szybko gładkie ciasto z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
Rozwałkować przygotowane ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1 cm. Wykrawać za pomocą dużego kubka krążki. Na każdym krążku na środku ułożyć po połówce brzoskwini . Ponacinać brzegi ciasta wokół brzoskwini tak, aby powstały płatki słonecznika.
Pieczenie:
Ułożyć w odstępach ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni i piec ok.15 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Ozdabiamy miętowym i łodyżkami.