Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 453]

Mini słoneczniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Urocze ciasteczka z brzoskwinią w środku. Przypominają miniaturki słonecznika. Można upiec je na dzień mamy lub na święto kobiet.

Mini słoneczniki

Składniki:

Mini słoneczniki

 

  • 1 op. serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl.mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • łodyżki mięty z listkami

dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • łodyżki mięty z listkami
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Mini słoneczniki

Przygotowanie ciasta:

Mini słoneczniki
Z mokrych i suchych składników zaganiatamy szybko gładkie ciasto

Do miski wsypujemy serek, cukier puder, żółtka, mleko, olej. Wszystkie składniki wymieszać łyżką i zagnieść szybko gładkie ciasto z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Mini słoneczniki
Przygotowane ciasto układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Rozwałkować przygotowane ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1 cm. Wykrawać za pomocą dużego kubka krążki. Na każdym krążku na środku ułożyć po połówce brzoskwini . Ponacinać brzegi ciasta wokół brzoskwini tak, aby powstały płatki słonecznika.

Pieczenie:

Ułożyć w odstępach ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni i piec ok.15 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Ozdabiamy miętowym i łodyżkami.