Sposób przygotowania:
Marchewkowa kremówkaETAP 1
BLATY: Kolejno rozwijamy ciasta francuskie. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem, by ciasto nie wyrosło za bardzo. Jedno z ciast dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi.
Kolejno pieczemy francuskie spody w 190°C przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
ETAP 2
KREM MARCHEWKOWY:
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy do miękkości w wodzie.
ETAP 3
Ugotowaną odcedzamy i dokładnie miksujemy. Zmiksowaną marchew łączymy z śmietanką, cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Całość stawiamy na ogniu i zagotowujemy, do momentu uzyskania budyniu. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Ugotowany budyń studzimy.
ETAP 4
Masło ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Utarte łączymy z budyniem. Na koniec krem doprawiamy cynamonem i alkoholem do smaku.
Tak przygotowany wykładamy na francuski blat, ten nie posypany migdałami.
ETAP 5
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku cukrem pudrem i łączymy z żelatyną. Natychmiast po wymieszaniu składników śmietankę wykładamy na marchwiowy krem. Całość przykrywamy francuskim blatem posypanym migdałami. Kremówkę schładzamy, by krem i śmietanka stężały. Gotowe.
zbysiowa
SylaUla
Polpal
gusia1000