jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowa kremówka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Już dawko miałam ochotę upiec kremówkę. To ciasto smakuje pysznie i pasuje na każdą okazje. Mojemu wypiekowi nadałam marchewkowy akcent. Taka odsłona tego ciasta idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.

Marchewkowa kremówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowa kremówka

BLATY FRANCUSKIE

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • Jajko do smarowania ciasta,
  • Płatki migdałowe do dekoracji jednego z ciast francuskich

KREM MARCHEWKOWY

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 300 gram marchewki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do przygotowania budyniu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Alkohol do smaku,
  • Ok 2-3 łyżki cukru kryształu,
  • 220 gram masła 82%,
  • Szczypta cynamonu

ŚMIETANKA:

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1,5 łyżki cukru pudru do smaku,

Sposób przygotowania:

Marchewkowa kremówka

ETAP 1

Marchewkowa kremówka
jeden z blatów przed pieczeniem posypujemy płatkami migdałowymi

BLATY: Kolejno rozwijamy ciasta francuskie. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem, by ciasto nie wyrosło za bardzo. Jedno z ciast dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi.
Kolejno pieczemy francuskie spody w 190°C przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

ETAP 2

Marchewkowa kremówka
pokrojoną w plasterki marchew gotujemy

KREM MARCHEWKOWY:
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy do miękkości w wodzie.

ETAP 3

Marchewkowa kremówka
gotujemy marchewkowy budyń

Ugotowaną odcedzamy i dokładnie miksujemy. Zmiksowaną marchew łączymy z śmietanką, cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Całość stawiamy na ogniu i zagotowujemy, do momentu uzyskania budyniu. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Ugotowany budyń studzimy.

ETAP 4

Marchewkowa kremówka
masło ucieramy z budyniem

Masło ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Utarte łączymy z budyniem. Na koniec krem doprawiamy cynamonem i alkoholem do smaku.
Tak przygotowany wykładamy na francuski blat, ten nie posypany migdałami.

ETAP 5

Marchewkowa kremówka
przygotowaną śmietankę wylewamy na krem marchwiowy

ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku cukrem pudrem i łączymy z żelatyną. Natychmiast po wymieszaniu składników śmietankę wykładamy na marchwiowy krem. Całość przykrywamy francuskim blatem posypanym migdałami. Kremówkę schładzamy, by krem i śmietanka stężały. Gotowe.