Sposób przygotowania:
Oponki z budyniem waniliowymPrzygotowanie ciasta:
Do miski wsypać przesianą mąkę, budyń, cukier waniliowy, ser, żółtka, śmietanę, parę kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli i sodę rozpuszczoną w occie. Zagnieść gładkie ciasto.
Wałkowanie ciasta:
Gotowe ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Na grubość ok. 6-8 mm. Wykrawamy szklanką krążki a w środku robimy dziurkę za pomocą kieliszka. Układamy na deseczce w odstępach.
Smażenie:
W rondelku rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy krążki ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Etap końcowy:
Usmażone oponki układamy na ręczniku jednorazowym,aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Następnie za pomocą sitka posypujemy je cukrem pudrem.