zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cytrynowo pomarańczowe babeczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Babeczki z cytrusową nutą z mgiełką czekolady

Cytrynowo pomarańczowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo pomarańczowe babeczki

 

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duże wiejskie jajko
  • 125 ml oleju
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 25 ml słodkiej śmietany 30 %
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Polewa :
  • 30 g deserowej czekolady
  • 1,5 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • kolorowa posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo pomarańczowe babeczki
Cytrynę dokładnie umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jednej miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Do sypkich składników dodać cytrynę razem z sokiem jaki się wycisnął podczas krojenia cytryny oraz skórkę pomarańczową i wymieszać wszystko widelcem. Do drugiej miski wlać olej, mleko i wbić jajko i także wymieszać. Płynne składniki wlać do sypkich i wymieszać ( ja zawsze ciasto na babeczki mieszam za pomocą widelca ). Foremki silikonowe włożyć do blachy na muffinki i napełnić je ciastem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babeczki 25 - 30 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę i wystudzić. Do małego rondelka wlać wodę i postawić na niego miskę. Woda nie może dotykać miski, Do miseczki wrzucić połamane kawałki czekolady, wlać śmietankę i mieszać aż śmietanka połączy się z czekoladą. Gotową polewą polać babeczki i posypać posypką.
Cytrynowo pomarańczowe babeczki
na początek przygotowac mokre i suche składniki
Cytrynowo pomarańczowe babeczki
gotowym ciastem napełnić foremki i wstawić je do piekarnika
Cytrynowo pomarańczowe babeczki
upieczone babeczki wyjąć na kratkę i wystudzić
Cytrynowo pomarańczowe babeczki
zimne babeczki polać polewą i posypać posypką