katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Świąteczne racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moi najmłodsi członkowie rodziny też chcieli mieć swój udział w pomysłach na dania świąteczne i padło na racuchy. Smaczne z piernikową nutką i koniecznie z gwiazdką. Były pyszne.

Świąteczne racuchy

Składniki:

Świąteczne racuchy

 

  • mąka 2 szkl
  • jajka 3 szt
  • śmietana albo mleko 1 1/2szkl
  • ser na serniki 2-3 łyżki
  • kakao ok 1/4 szkl
  • przyprawa do piernika
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Świąteczne racuchy
Mieszamy najpierw osobno sypkie i osobno mokre składniki.

Następnie łączymy je w jednym naczyniu.

Ciasto powinno być gęste by można je nabierać łyżką.

Ciasto przyprawiamy do smaku przyprawą do piernika.

W głębszym rondlu rozgrzewamy olej i mocząc w nim łyżkę nabieramy ciasto i kładziemy na gorący tłuszcz.

Smażymy z obu stron i osączamy na papierowym ręczniku.

Gdy przestygną oprószamy cukrem pudrem.