Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam bajaderki z resztek ciasta piernikowego, herbatników i różnych bakalii. Są rewelacyjne, pyszny dodatek do kawy.

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

Składniki:

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

 

  • 20-25 dag ciasta piernikowego
  • 10 dag herbatników
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag daktyli
  • 4-5 dag orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka kakao
  • 5-7 dag masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

ETAP 1:

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika
Daktyle i śliwki należy drobno pokroić lub zmiksować.

Suszone miękkie śliwki i daktyle zmiksować lub bardzo drobno posiekać.

ETAP 2:

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika
Przygotowane składniki włożyć do miski z bakaliami.

Ciasto i herbatniki pokruszyć lub zetrzeć na grubej tarce. Połączyć z bakaliami, dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, masło, kakao, spirytus i śmietanę.

ETAP 3:

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika
Połączyć bakalie razem z pozostałymi składnikami.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. ( ilość śmietany i masła zależy od tego jak wilgotne jest ciasto piernikowe )

ETAP 4:

Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odłożyć do lodówki do schłodzenia.