zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chcąc odpocząć od piekarnika zrobiłam sernik na zimno. Miał być z truskawkami ale sprzedający nie mieli za ciekawych więc wyjęłam puszkę brzoskwiń. Taki serniczek też super smakuje.

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami

 

  • ok. 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 puszka brzoskwiń

 

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 200 g śmietany 18 % kwaśnej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1/3 szk soku z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami ( użyłam takie ze szklanym dnem i silikonową obręczą ).

Naprzemiennie na biszkoptach poukładać brzoskwinie.

Galaretki rozpuścić w wodzie i schłodzić.

Twaróg oraz jogurt i śmietany oraz sok z cytryny dokładnie zmiksować mikserem i potem ciągle mieszając wlewać zimną galaretkę.

Miskę z masą schować do lodówki aby masa lekko stężała.

Potem wyłożyć ją do formy.

Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia sernika.

Przed podaniem udekorować świeżą miętą.
Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami
w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkopty
Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami
potem na biszkoptach położyć naprzemiennie brzoskwinie
Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami
masę wylać do formy i wstawić formę do lodówki