kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Sernik na zimno truskawkowo - brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszysty Sernik na zimno truskawkowo - brzoskwiniowy bez dodatku żelatyny. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje, ale żeby się udał musi być to zwykły biały ser zwany twarogiem, a NIE z wiaderka. Serdecznie zapraszam do wypróbowania :)

Sernik na zimno truskawkowo - brzoskwiniowy

Składniki:

Sernik na zimno truskawkowo - brzoskwiniowy

 

  • 1kg sera białego (NIE z kubełka)
  • 250g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duża paczka herbatników ciemnych lub jasnych
  • 5 żółtek
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 700g truskawek mrożonych
  • 1 duża puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno truskawkowo - brzoskwiniowy
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w jednym naczyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W osobnym naczyniu rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu i połowę brzoskwiń pokroić w kosteczkę, a drugą połowę w cienkie pół księżyce, odstawić. Zmielić ser. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać do masy po jednym żółtku i po jednej łyżce sera białego. Ucierać aż do skończenia sera. Dno formy do ciasta o wymiarach 23x38cm posmarować masłem, dokładnie wyłożyć herbatnikami i wylać na nie masę serową. W odstępie co 3 cm rozłożyć w masie truskawki pamiętając, aby 300g odłożyć do dekoracji. Truskawki do dekoracji przeciąć na pół i wymieszać z brzoskwiniami, tę mieszankę owoców rozłożyć na wierzchu masy i zalać polową galaretki truskawkowej. Odłożyć ciasto do lodówki, aby galaretka stężała. Gdy będzie gotowa wylać galaretkę brzoskwiniową i znów odłożyć do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, wylać na nią ostatnia galaretkę truskawkową i odłożyć do lodówki. SMACZNEGO :)