2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Korzenna nalewka z winogron

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nalewka winogronowa o cudownym bukiecie smakowym i aromacie na wszelkie smutki i poprawę humoru. Niezastąpiona na rodzinnych przyjęciach.

Korzenna nalewka z winogron

Składniki:

Korzenna nalewka z winogron

 

  • 1,5 kg ciemnego winogrona
  • 1/2 litra wódki czystej
  • 1/2litra spirytusu 96%
  • 30 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag cukru zwykłego
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 goździk
  • Kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania:

Korzenna nalewka z winogron

ETAP 1:

Winogrona myję obieram, wrzucam do słoika, zasypuję cukrem i zostawiam na całą dobę, aż puszczą sok.
Następnego dnia dodaję do słoika laskę wanilii, goździka i kawałek kory z cynamonu, zalewam wódką wymieszaną ze spirytusem.


Zakręcony słoik odstawiam na 3 tygodnie w temp pokojowej najlepiej w ciemniejszym miejscu. Od czasu do czasu potrząsam słoikiem żeby cukier się rozpuścił.


Po trzech tygodniach nalewkę zlewam do butelek, odstawiam na minimum 3 miesiące.


Smacznego.