Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Czapati

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czapati to rodzaj indyjskiego pieczywa, które świetnie pasuje do gęstych warzywnych potraw

Czapati Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czapati

 

Sposób przygotowania:

Czapati
Obie mąki przesypałam do miski, wsypałam do niej soli, tak mniej więcej pół łyżeczki. Wlałam rozpuszczone, ostudzone masło i pół szklanki wody. Przez kilka minut zarabiałam ciasto. Gotowe podzieliłam na 12 kuleczek. Każdą z nich rozwałkowałam jak najcieniej. Placki prażyłam na suchej patelni, po minucie z każdej strony. Ciepłe smarowałam odrobiną masła. Najlepiej zużyć je tego samego dnia bo szybko czerstwieją.
Czapati
Ciasto na chlebki jest miękkie i elastyczne
Czapati
Całość podzieliłam na dwanaście kuleczek
Czapati
Kulki rozwałkowałam na cieniutkie placki
Czapati
Placki ładnie się nabrzuszają w trakcie prażenia