Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Czarne papardelle z krewetkami i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czarne papardelle we wzbogaconej wersji, z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Danie szybkie i smaczne, w sam raz na romantyczną kolację.

Czarne papardelle z krewetkami i pomidorkami

Składniki:

Czarne papardelle z krewetkami i pomidorkami

 

  • 250 g krewetek black tiger
  • makaron czarne papardelle - wg uznania
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek chili
  • 200 ml bulionu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść startego parmezanu
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Czarne papardelle z krewetkami i pomidorkami
Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.

Chili i czosnek kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Natkę pietruszki siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy chwilę. Wrzucamy krewetki i smażymy 2-3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion, redukujemy sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i pomidorki.

W czasie przygotowywania sosu gotujemy makaron. Sos łączymy z makaronem. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.

Tagi:

obiad danie