Sposób przygotowania:
Czarne porzeczki w syropie
Dojrzałe czarne porzeczki oberwać z gron, starannie umyć i osączyć z wody.
Porzeczki ukłądać ciasno w słoikach, lecz nie gnieść.
Zagotować wodę z cukrem i gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi owocami.
Zamknąć słoiki i wstawić do pasteryzacji. Na czas około 20 minut dla słoików o pojemności do 0,5 litra, większe pasteryzować o 5 minut dłużej.
Porzeczki ukłądać ciasno w słoikach, lecz nie gnieść.
Zagotować wodę z cukrem i gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi owocami.
Zamknąć słoiki i wstawić do pasteryzacji. Na czas około 20 minut dla słoików o pojemności do 0,5 litra, większe pasteryzować o 5 minut dłużej.