jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Czarne porzeczki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

czarne porzeczki w syropie będą w zimie wspaniałym deserem

Czarne porzeczki w syropie

Składniki:

Czarne porzeczki w syropie

 

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Czarne porzeczki w syropie
Dojrzałe czarne porzeczki oberwać z gron, starannie umyć i osączyć z wody.
Porzeczki ukłądać ciasno w słoikach, lecz nie gnieść.
Zagotować wodę z cukrem i gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi owocami.
Zamknąć słoiki i wstawić do pasteryzacji. Na czas około 20 minut dla słoików o pojemności do 0,5 litra, większe pasteryzować o 5 minut dłużej.