Sposób przygotowania:
Ciasto czarno białe z gruszkamiETAP 1:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, w następnej kolejności dodajemy żółtka i wodę. Na samym końcu mieszamy z na przemian dodawaną mąką pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, i olejem. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
ETAP 2:
Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku gotujemy syrop z wody, soku z cytryny oraz cukru. Do syropu wkładamy przygotowane owoce i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy aby ostygły i ociekły z syropu.
ETAP 3:
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i mieszamy z jogurtem naturalnym. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowy. Pianę mieszamy z masą jogurtową. Na biszkopcie układamy osączone gruszki, a na nie wlewamy przygotowana piankę.
ETAP 4:
Czekoladki rozdrabniamy na mniejsze kawałki i posypujemy wierzch ciasta nim masa stężeje. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Wtedy możemy kroić i podawać.