madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto czarno białe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowy biszkopt przykryty mięciutkimi gruszkami i delikatną pianką ze śmietanki i jogurtem naturalnym.

Ciasto czarno białe z gruszkami

Składniki:

Ciasto czarno białe z gruszkami

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody

Owoce

  • ok. 1 kilogram gruszek
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 szklanki wody

Pianka

  • 2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 5 kinder czekoladek

Sposób przygotowania:

Ciasto czarno białe z gruszkami

ETAP 1:

Ciasto czarno białe z gruszkami
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, w następnej kolejności dodajemy żółtka i wodę. Na samym końcu mieszamy z na przemian dodawaną mąką pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, i olejem. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 2:

Ciasto czarno białe z gruszkami
Gruszki gotujemy w syropie na małym ogniu.

Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku gotujemy syrop z wody, soku z cytryny oraz cukru. Do syropu wkładamy przygotowane owoce i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy aby ostygły i ociekły z syropu.

ETAP 3:

Ciasto czarno białe z gruszkami
Piankę wlewamy na blaszkę z biszkoptem i gruszkami

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i mieszamy z jogurtem naturalnym. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowy. Pianę mieszamy z masą jogurtową. Na biszkopcie układamy osączone gruszki, a na nie wlewamy przygotowana piankę.

ETAP 4:

Ciasto czarno białe z gruszkami
Wierzch ciasta posypujemy kawałkami czekoladek

Czekoladki rozdrabniamy na mniejsze kawałki i posypujemy wierzch ciasta nim masa stężeje. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Wtedy możemy kroić i podawać.