SUPERPRZEPIS

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym Więcej zdjęć (3)

Brownie, czyli intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto, które przełożyłam gotowanym sernikiem. Wzbogaciłam go słodką masą krówkową, a dodatek słonego masła orzechowego jeszcze bardziej podkręcił słodki smak.

Składniki:

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

BROWNIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI:

SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g masy krówkowej (kajmaku)
  • 100 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • garść orzeszków ziemnych solonych

Sposób przygotowania:

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

ETAP 1:

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym
Masło i masło orzechowe rozpuścić w rondelku.

Masło i masło orzechowe rozpuścić w rondelku. Dodać połamane na kostki czekolady i mieszać, aż się rozpuszczą i połączą z masłem. Odstawić do przestudzenia.

ETAP 2:

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym
Do czekoladowego ciasta dodać rozdrobnione orzeszki ziemne.

Jajka i cukier utrzeć mikserem, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość. Ucierając wlewać po trochę przestudzoną, ale jeszcze ciepłą czekoladę. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać. Na końcu dosypać rozdrobnione orzeszki ziemne. Masę czekoladową przelać do formy 21 x 21 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C i piec przez ok 40 min. Brownie wystudzić i zimne przekroić na dwa równe blaty.

ETAP 3:

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym
Do rozpuszczonego masła i kajmaku dodać zmielony twaróg i wymieszać.

Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć zwykłe masło i orzechowe oraz kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować.

ETAP 4:

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym
Wlać proszek budyniowy z jajkami i mieszając zagotować.

Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Połowę jeszcze gorącej masy wylać na pierwszy blat czekoladowego ciasta i przykryć drugim. Wylać pozostałą masę, wyrównać i przykryć całą powierzchnię folią spożywczą. Ciasto najlepiej składać w formie w której piekło się brownie. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę podgrzać i do gorącej dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i mieszając rozpuścić. Wystudzić i kiedy zacznie gęstnieć wylać na wierzch ciasta. Orzeszki drobno posiekać i rozsypać na polewie. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy zastygnie można pokroić.

Smacznego