Sposób przygotowania:
Czarny makron z łososiem i solą ziołową
Ciasto można zrobić za pomocą robota z końcówką hak , ale można też na stolnicy. Ja tym razem wyrobiłam ciasto na stolnicy . Na stolnicę lub dużą deskę wsypujemymąkę , solimy do smaku. Masło roztapiamy w małym garneczku i mieszamy z ok 1/2 szklanki mleka. Wlewamy pomału do mąki i wyrabiamy ciasto. Dodajemy atrament kałamarnicy i dolewamy mleka według potrzeby. Wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor i będzie sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w długie paseczki- wstążki . Zagotowujemy wodę w dużym garnku , będziemy w nim gotować makaron. Łososia myjemy osuszamy, odcinamy skórę i kroimy w kawałki. Solimy do smaku , podsmażamy na masełku. Makron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z łososiem mieszamy i doprawiamy z solą ziołową. Podajemy.