szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

czekloadowiec ajerkoniakowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny tort czekoladowy z ajerkoniakiem

czekloadowiec ajerkoniakowy

Składniki:

czekloadowiec ajerkoniakowy

 

  • 1 czekoladowy blat biszkoptowy
  • KREM:
  • 2 szklanki kremówki
  • 1/4 szklanki ajerkoniaku
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cytryna
  • DEKORACJA
  • płatki migdałowe
  • maliny
  • 2 szklanki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

czekloadowiec ajerkoniakowy
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać ziarenka, dodać je do kremówki. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, gdy spęcznieje rozpuścić ją podgrzewając. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok, do kremówki dodać cukier i ubić na sztywną masę. Ubitą śmietanę połączyć z ajerkoniakiem, dodać skórkę i sok cytrynowy, delikatnie wymieszać, kilka łyżek kremu dodać do żelatyny, powoli wlewać masę do pozostałego kremu nieustannie mieszając. Krem odstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg. przepisu podanego na opakowaniu. Blat biszkoptowy rozwinąć, płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Biszkopt przeciąć wzdłuż na 2 szerokie paski. Każdy posmarować tężejącym kremem. Jeden z pasków ostrożnie zwinąć ale niezbyt ciasno. Rulon ustawić pionowo, owinąć drugim paskiem. Całość ścisnąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Gdy krem stężeje zdjąć folię. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, przykryć malinami, polać galaretką, schłodzić. Udekorowac bitą śmietaną i płatkami migdałów