kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 851]

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekolada to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :)

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą

 

  • śliwki węgierki 2kg
  • cukier do smaku
  • czekolada gorzka 300g

Sposób przygotowania:

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą
Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu gotujemy przez3-4 godziny co pewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu.
Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą
Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki.
Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą
Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu gotujemy przez3-4 godziny co pewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę.