Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekolada z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa, chrupiąca czekolada z pyszną polewą.

Czekolada z polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekolada z polewą

 

  • 125g palmy
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka granoli owocowej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka granulowanego mleka w proszku
  • 1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi
  • 12 cukierków krówek
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Czekolada z polewą
Palmę roztapiamy z cukrem, wodą i kakao na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie trzeba gotować, wystarczy, że wszystko się dokładnie połączy. Do czekoladowej masy wsypujemy kolejno i mieszamy: granolę owocową, płatki kukurydziane i mleko w proszku. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą. Do foremki nakładamy czekoladową masę i wyrównujemy powierzchnię. Czekoladę toffi łamiemy na mniejsze kawałki i topimy z dodatkiem 2 łyżek śmietany w kąpieli wodnej, wylewamy na masę czekoladową. Krówki topimy z resztą śmietany w kąpieli wodnej i wylewamy do foremki, lekko mieszamy z roztopioną czekoladą. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce, a następnie wyjmujemy z foremki i kroimy na mniejsze kawałki.
Czekolada z polewą
Roztapiana na małym ogniu palma z dodatkiem cukru, wody i kakao.
Czekolada z polewą
Masa czekoladowa wymieszana z granolą, płatkami i z dodatkiem mleka w proszku.
Czekolada z polewą
Czekoladowa masa wyłożona do wyłożonej folią foremki.
Czekolada z polewą
Masa czekoladowa polana roztopioną czekoladą toffi i krówkami.