Elżbieta50

Elżbieta50

Kucharz
[Przepisów: 9]

Czekoladki z kremem orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Własnoręcznie robione czekoladki z kremem orzechowym są wspaniałym upominkiem dla bliskiej osoby. Na pewno zadowoli każdego łasucha.

Czekoladki z kremem orzechowym

Składniki:

Czekoladki z kremem orzechowym

 

  • 200 g kuwertury czekoladowej białej
  • 200 g kuwertury czekoladowej mlecznej
  • masło orzechowe
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Czekoladki z kremem orzechowym
Do miski wkładamy kuwertury połamane na małe kawałki. Miseczkę wstawiamy do rondelka wypełnionego do połowy wodą. Wodę podgrzewamy na małym ogniu, ale nie możemy jej zagotować. Czekoladę mieszamy cały czas, aż całkowicie się rozpuści.

Silikonowe foremki wypełniamy roztopioną czkoladą do 1/3 wysokości.

Odrobinę masła orzechowego utartego z cukrem pudrem (ilości cukru pudru nie podaję, dodajemy według własnego smaku) nakładamy na czekoladę.

Następnie foremki wypełniamy pozostałą częścią czekolady. Wypełnione foremki wkładamy do lodówki. Po ostygnięciu, gdy czekolada stwardnieje, sama odejdzie od ścianek foremki.