Sposób przygotowania:
Tort z kremem czekoladowo-orzechowym
Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić i jak zaczną sztywnieć ustawić mikser na wyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki, które należy delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o średnicy 19cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 3 krążki i delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Zimne mascarpone i śmietankę włożyć do misy miksera i ubić. Odłożyć 2 łyżki. Przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumykiem. Dodać krem czekoladowy i wymieszać łopatką, tylko do połączenia. Ważne żeby krem czekoladowy był w temperaturze pokojowej. Jak krem zacznie gęstnieć przełożyć krążki biszkoptu. Rozsmarować również na bokach i na wierzchu. Odłożyć trochę kremu. Muszelki czekoladowe poprzyklejać do boków tortu. Rozsmarować odłożony krem biały. Wycisnąć rozetki czekoladowego kremu. Galaretkę rozdrobnić widelcem i ułożyć na środku. Smacznego!
Netka
marietta
zbysiowa
Też mnie krem zaciekawił :)
Mniam1