WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Czekoladowa kaszka manna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowa kaszka manna to doskonały pomysł na pożywne śniadanie lub deser. Smakuje wyśmienicie na gorąco i na zimno.

Czekoladowa kaszka manna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa kaszka manna

 

  • 250ml zimnego mleka
  • 5 płaskich łyżeczek kaszy manny
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cukru zwykłego

Sposób przygotowania:

Czekoladowa kaszka manna

ETAP 1:

Odmierzyć szklanką 250ml mleka i przelać do rondelka. Ustawić na gazie i zagotować. Kaszę manną wsypać do szklanki. Dodać cukier waniliowy i cukier zwykły. Wymieszać. Dolać odrobinę zimnej wody lub mleka i rozprowadzić kaszę i cukier.

Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobioną kaszkę z cukrem. Kaszkę gotować kilka minut aż spęcznieje i zgęstnieje. Następnie kaszkę zdjąć z gazu i wrzucić do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści.

Kaszkę przelać do miseczki. Podawać na gorąco lub schłodzić i podawać na zimno.

Czekoladowa kaszka manna
Kaszka manna po ugotowaniu i wymieszaniu z czekoladą
Czekoladowa kaszka manna
Gorzka czekolada wrzucona do ugotowanej kaszki
Czekoladowa kaszka manna
Kaszka manna w trakcie gotowania w rondelku.
Czekoladowa kaszka manna
Kaszka manna z cukrem rozmieszane w zimnym mleku