Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto z mascarpone i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Skorzystałam z okazji, kiedy na wiśnie był jeszcze sezon. Na dzień dzisiejszy, wszystko zostało zawekowane w słoikach i czeka na zimę ;)

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Składniki:

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Składniki na biszkopt: (blaszka 24x24)

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 300 g mascarpone
  • cukier puder do smaku

Składniki dodatkowe:

  • wiśnie w syropie
  • 2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Przygotowanie biszkoptu:

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W następnej kolejności dodać żółtka, a później mąkę z proszkiem do pieczenia.

Połowę ciasta wylać do jednej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a połowę do drugiej. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, a następnie cukier puder do smaku. Połowę masy wyłożyć na jeden biszkopt, nakryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą masę.

Przygotowanie galaretki:

Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Na wierzch masy wyłożyć odsączone z syropu wiśnie. Tężejącą galaretką zalać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! ;-)