Sposób przygotowania:
Ciasto z mascarpone i wiśniamiPrzygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W następnej kolejności dodać żółtka, a później mąkę z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta wylać do jednej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a połowę do drugiej. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, a następnie cukier puder do smaku. Połowę masy wyłożyć na jeden biszkopt, nakryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą masę.
Przygotowanie galaretki:
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Na wierzch masy wyłożyć odsączone z syropu wiśnie. Tężejącą galaretką zalać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! ;-)