2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym,kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie, to efektowny deser na różne okazje!

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy

Ciasto na tortownicę o wym 22 cm

  • 2 jajka
  • 20 dag mąki tortowej
  • 15 dag cukru trzcinowego brązowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 150 ml coca coli
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g startej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 25 ml likieru czekoladowego

Dodatkowo

  • 30 dag malti keksów czekoladowych

Sposób przygotowania:

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy

Ciasto:

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy
zmiksowane ciasto czekoladowe z colą i czekoladą

Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, oraz startą gorzka czekoladą.
Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

ETAP 2:

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy
ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy

Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno .
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Krem:

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy
śmietanę podgrzewamy łączymy z cukrem i czekoladą

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku,wsypujemy cukier puder oraz rozpuszczalną kawę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc,

ETAP 4:

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy
gotowy krem do ciasta czekoladowego

Następnego dnia ubijamy na sztywny krem, dodając w trakcie miksowania niewielką ilość likieru czekoladowego.

ETAP 5:

Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawy
ciasto smarujemy na całości kremem i dekorujemy

Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta czekoladowego-całość i boki, dekorujemy malti keksami, schładzamy w lodówce i podajemy.