Sposób przygotowania:
Czekoladowa kopuła z kremem o smaku kawyCiasto:
Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, oraz startą gorzka czekoladą.
Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno .
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku,wsypujemy cukier puder oraz rozpuszczalną kawę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc,
ETAP 4:
Następnego dnia ubijamy na sztywny krem, dodając w trakcie miksowania niewielką ilość likieru czekoladowego.
ETAP 5:
Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta czekoladowego-całość i boki, dekorujemy malti keksami, schładzamy w lodówce i podajemy.
Jagoda.L
ajrinwu