Niuulaa

Niuulaa

Kucharz
[Przepisów: 14]

Czekoladowy kopiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i oryginalne ciasto w stylu kopiec kreta, jednak bardziej czekoladowe!

Czekoladowy kopiec

Składniki:

Czekoladowy kopiec

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao (najlepiej gorzkie)
  • 75ml mleka
  • 2 całe jajka
  • 200 ml Coca-Coli
  • 1 kostka masła

 

  • Masa:
  • 400g gęstego jogurtu
  • 300 g kremówki
  • 250 ml mleka
  • 25 g żelatyny
  • 200 g czekolady (gorzkiej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowy kopiec
CIASTO: Mąkę mieszamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodaajemy 2 jajka, Coca-Colę, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko to ucieramy i wlewamy do natłuszczonej wcześniej trotownicy. Tortownicę sypiemy też bułką tartą. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180'C. MASA: Czekoladę rozpiuzczamy w gorącym mleku, następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym i łączymy z jogurtem, który wcześniej musimy utrzeć z cukrem pudrem. Dodajemy mleko i żelatynę, wlewamy do miski i dokładnie chłodzimy. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Jedną część należy pokruszyć. Kremem wykładamy spód ciasta. Całość pokruszyć okruszkami. Smacznego!