jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowy kopiec kreta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Śmietankowo -truskawkowy środek idealnie komponuje się z czekoladowym ciastem. Dekoracja z masy marcepanowej wymaga naprawdę niewiele czasu, a ucieszy oko naszych małych gości:).

Truskawkowy kopiec kreta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy kopiec kreta

 

  • Tortownica o średnicy 20 cm
  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 80 g cukru,
  • 70 g margaryny
  • 1 duże jajko lub 2 małe,
  • 90 ml mleka,
  • ¾ tabliczki deserowej czekolady,
  • Masa truskawkowo-śmietankowa:
  • około 0,6 kg truskawek,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • Około 3 łyżki cukru (według uznania do smaku),
  • Dodatkowo:
  • Masa marcepanowa do wykonania kreta,
  • Odrobinę kakao do zabarwienia marcepanu,
  • Liście, kwiaty i owoce truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy kopiec kreta
CIASTO: Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce łączymy sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao). Czekoladę siekamy w kostkę. Jajko wybijamy do miski. Dokładamy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta. Do puszystej dokładamy wymieszane sypkie składniki. Wlewamy mleko oraz tłuszcz. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę i mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 40 minut w 180˚C. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Z ostygniętego ścinamy górę oraz łyżką wydrążamy środek ciasta, pozostawiając boki oraz dno. Ścięte kawałki rozkruszamy w palcach lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Będzie ono potrzebne do wykończenia. MASA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody.Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Część owoców miksujemy, tak by uzyskać 1 szklankę musu truskawkowego. Pozostałe owoce pozostawiamy w całości. Uzyskamy mus przelewamy do garnka, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy całość do momentu jak cukier się rozpuści. Gotowy mus delikatnie studzimy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy. Masa może być delikatnie ciepła. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy będzie gotowa wlewamy do niej truskawkowy mus z żelatyną. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietankę wylewamy porcjami na wydrążone ciasto czekoladowe. Po wyłożeniu pierwszej warstwy układamy na śmietance część truskawek. Kolejno wykładamy tężejącą śmietankę oraz truskawki (i tak do wykorzystania wszystkich składników). Wykładając masę śmietankową formujemy kopiec. Gotowy posypujemy dokładnie wcześniej rozkruszonym ciastem. Ciasto delikatnie dociskamy. Gotowe wstawiamy do lodówki by śmietanka dobrze zastygła. WYKOŃCZENIE: Część masy marcepanowej zabarwiamy kakao i formujemy z niej głowę i ręce kreta. Z jasnej masy formujemy noc i palce. Tak przygotowanego krecika układamy na naszym kopcu:).
Truskawkowy kopiec kreta
Do gotowego ciasta dodajemy czekoladę. Ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy
Truskawkowy kopiec kreta
Z ostudzonego ciasta wycinamy środek. Rozkruszamy go.
Truskawkowy kopiec kreta
przygotowana śmietankę wykładamy stopniowo z truskawkami na ciasto.
Truskawkowy kopiec kreta
Z masy marcepanowej wykonujemy kreta. układamy na kopcu!