Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kopa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i lekki deser na wszystkie okazje!

Kopa

Składniki:

Kopa

 

  • Placki kokosowe:
  • 6 białek
  • 250 g cukru;
  • 1 szklanka wiórków kokosowych;
  • Sok z ½ cytryny.
  • Krem:
  • 0.5 kg serka typu mascarpone (ja używam mielonego zielona łąka)
  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru;
  • Sok z 1 limonki;
  • 1 szt. Śmietan fix Dr. Oetker`a lub inny zagęstnik;
  • ¾ szklanki owoców wg uznania (owoce w rumie: rodzynki i wiśnie,
  • ananas, brzoskwinia puszki pokrojone w kostkę,)
  • Dekoracja:
  • 200 g śmietany 30%; (+zagęstnik)
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;

 

Sposób przygotowania:

Kopa
Kokosowe placki: Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i sok z połowy cytryny. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować 3 koła różnej średnicy. Przy pomocy szprycy wyciskać masę i formować koła. Piec (suszyć) 1 godz. w temperaturze 140 0 C. (Można też formować inne kształty.) Krem: Serek wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, dodać owoce, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać śmietan-fix (lub inny zagęstnik), wymieszać z serkiem. Przełożyć placki kremem, jeżeli są różnej wielkości formować kopułę. Dekoracja: Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, obłożyć kopę i udekorować owocami i wiórkami czekoladowymi