alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Czekoladowa kukułka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę pracochłonne ale warto

Czekoladowa kukułka

Składniki:

Czekoladowa kukułka

 

  • 2 łyżki Biszkopt kakao,
  • 6 szt jajka,
  • 6 łyżek cukier,
  • 4 łyżki mąka pszenna,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • polewa,
  • 1 szt czekolada gorzka,
  • 2 szt czekolada mleczna,
  • 3/4 szkl cukier,
  • 3 kieliszki spirytus,
  • 2 kieliszki wódka,
  • biszkopty okrągłe,
  • 1 litr kremówka,
  • 6 łyżek cukier puder,
  • 5 łyżeczek żelatyna
  • 0,5 szkl wody

Sposób przygotowania:

Czekoladowa kukułka
Biszkopt białka białka dodać cukier , żółtka i ubić na sztywno. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać na blache wyłożoną papierem i upiec.Po upieczeniu biszkopt podzielić na dwie części. Polewa Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wódkę , spirytus i cukier.Mieszając doprowadzić do zagotowania się a następnie wystudzić. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz namoczoną i rozpuszczoną w pół szklance ciepłej wody żelatynę. Warstwy ciasta -biszkopt - połowę ubitej śmietany - okrągłe biszkopty - połowę tężejącej polewy - resztę ubitej śmietany - drugi biszkopt - pozostałą polewę .