Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tarta czekoladowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Krucha tarta z najprostszym kremem czekoladowym na świecie, wystarczy jej poświęcić kilkadziesiąt minut.

Tarta czekoladowa

Składniki:

Tarta czekoladowa

Ciasto kruche

Masa czekoladowa

  • 150 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 36 %
  • 2 jajka
  • 350 g ciemnej czekolady
  • szczypta kawy

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa
Masło posiekaj z cukrem, kakaem, solą i mąką a następnie dodaj żółtka, całość zagnieć. Wyrobione ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na min. 30 minut. Schłodzonym ciastem szczelnie wyłóż dno formy po czym wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 35 min (w między czasie przygotuj krem).

Jajka ubij do momentu aż zbieleją po czym zalej je gorącym mlekiem z odrobiną kawy stale je ubijając, do jeszcze ciepłej masy jajowej stopniowo dolewaj rozpuszczoną czekoladę, tak przygotowaną bazę odstaw do ostudzenia.

W oddzielnej misce ubij śmietanę a kiedy będzie sztywna dodaj masę czekoladową, gotowy krem wylej na ostudzony spód i wstaw do lodówki.