czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tarta z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto, mieszanka pysznych bakalii i masa jajeczna tworzą pyszną całość o kuszącym zapachu i smaku.

Tarta z bakaliami

Składniki:

Tarta z bakaliami

 

  • Ciasto:

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 dkg margaryny
  • 3-4 łyżki ziemnej wody

 

  • Wierzch:

 

Sposób przygotowania:

Tarta z bakaliami

ETAP 1:

Tarta z bakaliami
Tarta ze śliwkami, orzechami włoskimi i laskowymi

Z mąki, cukru, soli, margaryny i wody zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty natłuścić, wyłożyć ciastem i odstawić do lodówki na pół godziny.
Bakalie posiekać i wyłożyć na schłodzone ciasto.

ETAP 2:

Tarta z bakaliami

Jajko zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąkę, śmietanę oraz orzechówkę (można ją zastąpić innym alkoholem lub pominąć). Masę jajeczno-śmietanową wylać na bakalie.

Na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta.
Tartę piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)