Sposób przygotowania:
Mini tarty z ciasta kruchegoETAP 1:
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj pokrojone zimne masło i całość dobrze posiekaj nożem. Następnie na środku zrób niewielkie wgłębienie, wbij jajko dodaj sol cukier oraz mleko.
Całość zagniataj aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i jednolite. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.
ETAP 2:
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm, następnie pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm.
Na każdy kawałek połóż kawałek sera, szynkę, pokrojoną w poprzek paprykę oraz oliwki pokrojone w cienkie paseczki. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.
Gotowe mini tarty piecz w temp. 180C przez ok 15-20 min. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
robaczek