Sposób przygotowania:
Czekoladowe babeczki z budyniem
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy czym zamiast wody zalewamy go wrzącym mlekiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna odstawiamy do ostudzenia.
Sypkie składniki tj. mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiewamy do miski.
Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku pamiętając, by kolejne wbić dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Teraz stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną gorzką czekoladę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.
Papilotki wkładamy do formy. Do każdej papilotki nakładamy pół łyżki ciasta. Na środek dajemy łyżeczkę ostudzonego budyniu czekoladowego, na który dajemy łyżkę ciasta. Tak przygotowane babeczki pieczemy w temp. 190 st przez około 20 minut.
Z tej porcji wychodzi 18 babeczek.
Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna odstawiamy do ostudzenia.
Sypkie składniki tj. mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiewamy do miski.
Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku pamiętając, by kolejne wbić dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Teraz stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną gorzką czekoladę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.
Papilotki wkładamy do formy. Do każdej papilotki nakładamy pół łyżki ciasta. Na środek dajemy łyżeczkę ostudzonego budyniu czekoladowego, na który dajemy łyżkę ciasta. Tak przygotowane babeczki pieczemy w temp. 190 st przez około 20 minut.
Z tej porcji wychodzi 18 babeczek.