Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1342]

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka nie tylko kuszą swoim uroczym wyglądem, ale również są pyszne, chrupiące i takie czekoladowe.

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami

18 ciastek:

  • 100g masła
  • 130g cukru
  • 1 jajko (duże)
  • 180g mąki pszennej
  • 30g kakao (ciemnego, bez cukru)
  • 60g kolorowych drażetek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • kolorowe drażetki/lentilki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami

Masa:

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami
Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.

Masło, oba cukry i szczyptę soli zmiksować do puszystości.
Następnie należy dodać jajko i po wymieszaniu - mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Masę szybko zagnieść i na końcu połączyć z kolorowymi drażetkami.

Formowanie:

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami
Ciasteczka można robić o owolnej wielkości.

Z powstałej masy należy uformować kulki - wielkością przypominające orzech włoski.
Każą kuleczkę kolejno lekko spłaszczyć i ułożyć (z odstępami) na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Na końcu w każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek.

Pieczenie:

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami
Ciasteczka powinny być lekko zapieczone.

Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 170-180 stopniach.
Po wyjęciu z piecyka należy chwilę odczekać i następnie ciasteczka przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły.
(Z początku będą delikatne, ale później stwardnieją.)