kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Tarteletki z botwinką i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka w przygotowaniu przekąska z ciasta francuskiego, botwinki i oscypka, idealna dla niezapowiedzianych gości i na zaspokojenie małego głoda.

Tarteletki z botwinką i oscypkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarteletki z botwinką i oscypkiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • oscypek
  • 50 g wędzonego łososia

Sposób przygotowania:

Tarteletki z botwinką i oscypkiem

ETAP 1:

Tartaletki z botwinką i oscypkiem
Podsmażanie botwinki zaczynamy od buraczków, później łodygi i na końcu liście.

Botwinkę bardzo dokładnie myjemy i obieramy buraczki. Kroimy je na cienkie plasterki lub półplasterki. Na patelni podsmażamy na rozgrzanym maśle czosnek, a następnie dodajemy pokrojone buraczki i podsmażamy aż zmiękną.

ETAP 2:

Tartaletki z botwinką i oscypkiem
Łososia kroimy na kawałki lub dzielimy na cieńsze płaty.

Łodygi i liście botwinki kroimy osobno. Gdy buraczki będą już miękkie dodajemy pokrojone łodygi i podsmażamy około 5-7 minut. Gdy łodygi też zmiękną dodajemy liście i podsmażamy jeszcze 2 minuty, tylko do momentu aż liście zwiędną.

Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

ETAP 3:

Tartaletki z botwinką i oscypkiem
Liście botwiny podsmażamy tylko do momentu aż zwiędną.

W trakcie duszenia buraczków przygotowujemy łososia, którego kroimy na kawałki (ja użyłam łososia sprasowanego, może być zwykły wędzony) i oscypek, który kroimy w plasterki.

ETAP 4:

Tartaletki z botwinką i oscypkiem
Farsz nakładamy tak aby zostawić 0,5 cm brzegi.

Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów, brzegi smarujemy żółtkiem i nakładamy farsz. Najpierw na środek kwadracików z ciasta nakładamy dobrze odparowaną botwinkę, kładziemy parę kawałków łososia i po kilka plasterków sera.

Zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na termoobiegu.