Sposób przygotowania:
Tarteletki z botwinką i oscypkiemETAP 1:
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy i obieramy buraczki. Kroimy je na cienkie plasterki lub półplasterki. Na patelni podsmażamy na rozgrzanym maśle czosnek, a następnie dodajemy pokrojone buraczki i podsmażamy aż zmiękną.
ETAP 2:
Łodygi i liście botwinki kroimy osobno. Gdy buraczki będą już miękkie dodajemy pokrojone łodygi i podsmażamy około 5-7 minut. Gdy łodygi też zmiękną dodajemy liście i podsmażamy jeszcze 2 minuty, tylko do momentu aż liście zwiędną.
Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
ETAP 3:
W trakcie duszenia buraczków przygotowujemy łososia, którego kroimy na kawałki (ja użyłam łososia sprasowanego, może być zwykły wędzony) i oscypek, który kroimy w plasterki.
ETAP 4:
Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów, brzegi smarujemy żółtkiem i nakładamy farsz. Najpierw na środek kwadracików z ciasta nakładamy dobrze odparowaną botwinkę, kładziemy parę kawałków łososia i po kilka plasterków sera.
Zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na termoobiegu.