Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasteczka Zewy
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do drugiej miski i dodać masło. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z wodą ( miska musi swobodnie stać na ściankach garnka ) i w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem od czasu do czasu mieszając. Roztopione składniki zestawić z ognia. W trzeciej misce umieścić jajka i cukier i ubić na puszystą masę. Gdy jajka są prawie ubite dodać oranżadę i dalej miksować. Następnie dodać chłodną ale płynną czekoladę i dalej mieszać. Potem dodawać po łyżce mąki i mieszać aż wszystko się połączy. Tak przygotowaną masę zakryć folia spożywczą i wstawić miskę do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć masę, formować niewielkie kulki i układać na cukrze pudrze wysypanym na talerz. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki masy obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze i układać je na blachę. Następnie dłońmi spłaszczyć kulki tworząc placuszki ( tu miałam pomocnika ). Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu ciastka razem z papierem do pieczenia przełożyć na kratkę i wystudzić.
Z tej porcji wyszło mi 17 ciasteczek :)
Z tej porcji wyszło mi 17 ciasteczek :)
zewa
edytaha
zewa
Najbardziej Kamilek, hi, hi. A ciasteczka polecam bo naprawdę smaczne, z wierzchu lekko twardawe a w środku mięciutkie.
przejs
zewa
Oj pomocnik nie mógł się doczekać i chciał już surowe ciasteczka jeść i lubi pomagać mi w kuchni. Tylko ciekawe jak długo, hi, hi.
gosia56
bardzo fajny pomocnik......
gusia1000