czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem rodzynek oraz nutki alkoholu. Dzięki dodatkowi chili i rumu ciasteczka działają rozgrzewająco.

Czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i chili

Składniki:

Czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i chili

 

  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100g cukru,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 40g rodzynek,
  • 4 łyżki rumu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i chili
Rodzynki zalać rumem. Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje ciasta. Piec około 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.