SUPERPRZEPIS

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd Więcej zdjęć (4)

Kruche ciasteczka o smaku czekoladowym z nutą piernika. Wypełnione pysznym kremem pomarańczowym.

Składniki:

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, dodając przestudzoną czekoladę. Wszystko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. W tym czasie można przyrządzić krem pomarańczowy. ORANGE CURD: żółtko i jajko roztrzepać z cukrem w garnku. Umieścić na małym płomieniu, dodać masło, sok, skórkę z pomarańczy i mąkę. Podgrzewając często mieszać, aby nie przypalić. Kiedy krem zgęstnieje odstawić do wystudzenia. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 5mm. Wykrawać koła, a z połowy kół wyciąć w środku małą dziurkę- u mnie w kształcie gwiazdki. Piec w 180 *C przez około 20min. Wystudzone ciastka przekładać kremem. Najlepiej krem włożyć do rękawa cukierniczego. Na początku ciastka będą twarde, a krem bardzo miękki. Ze względu na orange curd ciastka należy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd
Ze składników na ciastka zagnieść kulę i chłodzić w lodówce.
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd
Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła i koła z dziurką.
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd
Wszystkie składniki na orange curd podgrzewać na małym ogniu.