Sposób przygotowania:
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, dodając przestudzoną czekoladę. Wszystko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. W tym czasie można przyrządzić krem pomarańczowy. ORANGE CURD: żółtko i jajko roztrzepać z cukrem w garnku. Umieścić na małym płomieniu, dodać masło, sok, skórkę z pomarańczy i mąkę. Podgrzewając często mieszać, aby nie przypalić. Kiedy krem zgęstnieje odstawić do wystudzenia. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 5mm. Wykrawać koła, a z połowy kół wyciąć w środku małą dziurkę- u mnie w kształcie gwiazdki. Piec w 180 *C przez około 20min. Wystudzone ciastka przekładać kremem. Najlepiej krem włożyć do rękawa cukierniczego. Na początku ciastka będą twarde, a krem bardzo miękki. Ze względu na orange curd ciastka należy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Ewa