Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciastka z karmelowym kremem
Pieczemy ciasto czekoladowe:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Lekko studzimy. Dodajemy cukier, jajka, mąkę, miksujemy. Przelewamy do blaszki. Pieczemy w 160 st.C ok. 30 minut. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka - powinien być lekko oblepiony ciastem, nie suchy. Studzimy. Kroimy na ciastka.
Robimy sos karmelowy:
Do rondla o jasnym dnie wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżeczki wody, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i nabierze koloru jasnobrązowego. Dodajemy masło, podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, ubijając rózgą. Studzimy.
Robimy krem:
Śmietankę ubijamy, łączymy mascarpone, z sosem karmelowym i masłem orzechowym.
Na ciastka wykładamy krem, polewamy sosem. Podajemy z borówkami.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Lekko studzimy. Dodajemy cukier, jajka, mąkę, miksujemy. Przelewamy do blaszki. Pieczemy w 160 st.C ok. 30 minut. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka - powinien być lekko oblepiony ciastem, nie suchy. Studzimy. Kroimy na ciastka.
Robimy sos karmelowy:
Do rondla o jasnym dnie wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżeczki wody, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i nabierze koloru jasnobrązowego. Dodajemy masło, podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, ubijając rózgą. Studzimy.
Robimy krem:
Śmietankę ubijamy, łączymy mascarpone, z sosem karmelowym i masłem orzechowym.
Na ciastka wykładamy krem, polewamy sosem. Podajemy z borówkami.