Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Czekoladowe ciastka z karmelowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś dla miłośników czekolady i karmelu - ciastka o głębokim czekoladowym smaku, podawane z karmelowym kremem

Czekoladowe ciastka z karmelowym kremem

Składniki:

Czekoladowe ciastka z karmelowym kremem

 

 

  • Na sos:
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki

 

  • Na krem:
  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g mascarpone
  • nasz sos karmelowy - 5 łyżek
  • łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciastka z karmelowym kremem
Pieczemy ciasto czekoladowe:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Lekko studzimy. Dodajemy cukier, jajka, mąkę, miksujemy. Przelewamy do blaszki. Pieczemy w 160 st.C ok. 30 minut. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka - powinien być lekko oblepiony ciastem, nie suchy. Studzimy. Kroimy na ciastka.

Robimy sos karmelowy:

Do rondla o jasnym dnie wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżeczki wody, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i nabierze koloru jasnobrązowego. Dodajemy masło, podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, ubijając rózgą. Studzimy.

Robimy krem:

Śmietankę ubijamy, łączymy mascarpone, z sosem karmelowym i masłem orzechowym.

Na ciastka wykładamy krem, polewamy sosem. Podajemy z borówkami.