Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Popękane ciasteczka czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mocno czekoladowe ciasteczka z charakterystycznymi pęknięciami. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, znikają błyskawicznie.

Popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki:

Popękane ciasteczka czekoladowe

 

  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Popękane ciasteczka czekoladowe
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z odrobiną cynamonu.

Jajko ubić z cukrem i solą na gładką masę. Wciąż ubijając dodać porcjami przestudzoną czekoladę, kakao i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Powstałe ciasto przełożyć do woreczka i schować na 15 minut do zamrażalnika. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki.

Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze, lekko rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.

Piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Gotowe odstawić na pół godziny do wystudzenia.